Manage energy, not time

Tijd is oneindig, en tegelijk erg schaars. Lange dagen werken, en toch vliegt de tijd voorbij. Het gaat niet over time-management, wél over energie-management.

Liefste,

Ervaar jij ook die contradictie? Enerzijds kijk ik s’ochtends tegen lange dagen aan. Mijn agenda zit overvol met ideeën en acties om de business te doen groeien. Anderzijds vliegen de uurtjes voorbij en heb ik op het einde van de dag vaak geen flauw benul van waar de tijd nu precies naartoe is gegaan.

Het zit zo al een paar weken bij me te wringen moet ik zeggen. Ik begin te beseffen dat lange uren besteden lang niet gelijk staat aan productief zijn. Het gaat uiteindelijk toch eerder om hoe gefocust en scherp ik ben op het moment dat ik me ergens op toeleg? Niet dat ik daar niet de nodige drive en passie voor heb, maar als ik weet dat ik elke dag een hele marathon moet lopen, dan hou ik me vaak onbewust in voor wat nog komen gaat. Om mezelf te beschermen. En als ik niet eens kan inschatten welke afstand ik nu precies aan het lopen ben, omdat het niet duidelijk is waar de eindmeet ligt, dan ga ik zeker niet op volle kracht. Dan zoek ik snel wel eens afleiding om de routine tegen te gaan. Daardoor verlies ik uiteindelijk nog meer productiviteit.

Uiteindelijk gaat het niet over time-management (want ik heb nog nooit werkelijk het verschil gevoeld na de zoveelste cursus of het zoveelste boek over dat onderwerp), maar wel over energie-management. Zou het niet beter zijn voor mijn business, voor mezelf, en zelfs voor mijn gezin, om te zorgen dat ik met een volle focus en energie de zaken doe die ik wil doen? Zorgen dat ik met een volle focus en energie begin aan de taken die ik wil afwerken, en tussenin kleine momentjes en bewust dingen voorzien om terug vol te tanken. Pieken naar hoogtes, en bewust laagtes inbouwen doorheen de dag, om dan weer heel gericht naar een nieuwe piek te kunnen toewerken.

Wel, ik moet zeggen dat ik de eerste stappen gezet heb. Kleine keuzes weliswaar, maar bewust op die manier, omdat ik geloof dat dat beter werkt dan ineens van alles naar niets te gaan, of omgekeerd. Sinds kort hangt er een weekschema op onze koelkast. Elke zondagavond noteer ik de kleine keuzes die ik die week wil zetten om mijn energie-management verder te optimaliseren. Dat kan te maken hebben met hoe ik met het werk om ga, maar evengoed met mijn voeding, beweging, enzovoort. Eerlijk, die oefening alleen al geeft me tonnen energie! Ik kijk tegenwoordig uit naar de maandagochtend, zodat ik mijn mini-doeltjes kan beginnen realiseren. Het is ooit wel anders geweest, dat weet jij maar al te goed. En ik koppel ook een beloning aan het halen ervan. Kleine dingen hoor, maar iets dat me plezier geeft. En het leuke is dat het hele gezin begint mee te doen. Ze zien me immers zondag schrijven en willen weten waar het over gaat. Zo stimuleer ik ook hen tot kleine keuzes richting meer energie, en wordt de cirkel helemaal rond.

Nou, ik weet niet wanneer we elkaar terug zullen zien, maar ik weet nu al dat je versteld gaat staan van de energie die ik ga uitstralen. Zorg goed voor jezelf, denk eens na over welke keuzes jij kan maken voor jezelf, en hopelijk tot snel!

 

Wil jij ook presteren én genieten?
Ontdek ons aanbod